Egy új kutatás eredménye szerint azok a hölgyek, akik fogyasztanak bogyós gyümölcsöket, jelentősen csökkentik a szívinfarktus kialakulásának esélyét. De mely gyümölcsöket érdemes kóstolgatni?
A bogyós gyümölcsök nemcsak mutatósak: élénk színükkel és kellemes ízükkel csalogatóak, ugyanakkor hosszú listát készíthetnénk egészségügyi előnyeikről is!
Ezek a mutatós gyümölcsök antioxidánsokban és polifenolokban is gazdagok, ezért segítenek felvenni a harcot a krónikus betegségekkel és a rákkal szemben. Egészségügyi hatásaik miatt pedig még vonzóbbak számunkra! Nem mindegyik kellemes ízű viszont e piros gyümölcsök közül – vannak kesernyések is, amelyeket csak valamilyen egészséges étel részeként fogyaszthatunk jóízűen.
Egy nemrég végzett tanulmány, melyet a Circulation lap közölt, azt sejteti: ha csak egy kevés bogyós gyümölcsöt keverünk is a reggeli műzlibe, joghurtba vagy smoothie-ba, az segít csökkenteni a szívinfarktus kockázatát. Lássuk, melyik az a 6 egészséges bogyós gyümölcs, melynek igen áldásos a hatása a női szívre nézve!
1. Szeder
Ezek az ízletes bogyók polifenolban gazdagok – hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák megelőzéséhez. Jelentős mennyiségben tartalmaznak rostokat más gyümölcsökkel szemben. Egy csészényi szederben nagyjából 7 gramm rost található (a napi ajánlott rostbevitel 25-35 gramm). C-vitamint és vasat is jelentős mennyiségben tartalmaz, kalciummal, valamint A-vitaminnal is ellát bennünket.
Süssünk szederrel töltött pitét, kenjünk szederdzsemet a pirítósra, vagy együk őket magukban, egy nagy marokkal!
2. Áfonya
Ennek a bogyós gyümölcsnek a fogyasztása a memóriánkra is jó hatással van, magas mennyiségben tartalmaz olyan vegyületeket, melyek segítenek, hogy ne szűküljenek be az artériák, és a vér zökkenőmentesen haladjon a szervezetben.
Antioxidánsokban gazdag, ám zsírszegény bogyós gyümölcs az áfonya – telített zsírsav nincs benne, és remek forrása a C-vitaminnak, rostnak is. Nem is kérdés, hogy csökkenti a szívroham kockázatát.
3. Eper
Az édes csábítás! Ideális gyümölcs nőknek. Őrzi a szív egészségét és C-vitaminban is gazdag. Kiváló folsavforrás, amely feltehetően (de nem bizonyítottan) segít megvédeni a szívet. Az áfonyához hasonlóan olyan vegyületeket tartalmaz, melyek az artériák bővítését elősegítik, megakadályozva ezzel a plakkok képződését. No és van még egy jelentős előnye ennek a mutatós bogyós gyümölcsnek: fehéríti a fogakat!
4. Málna
Ezek az édes bogyók rostban gazdagok; csupán fél csészényi adag 4 gramm rosttal lát el bennünket. A napi javasolt rostbevitel 25 százalékát fedezhetjük belőle, de egyben C-vitaminnal és mangánnal is feltölt.
A málna alacsony zsírtartalmú gyümölcs, polifenolban viszont gazdag, amely segít mérsékelni a szívinfarktus esélyét. Próbáljuk ezt a remek bogyós gyümölcsöt becsempészni étrendünkbe, ahogy csak tudjuk!
5. Acai bogyók
Ha antioxidánsról van szó, ez a brazil gyümölcs szinte lesöpri riválisait, a szedret, az epret és az áfonyát! Kiváló rostforrás is, ugyanakkor az íze kesernyés. Jobban járunk, ha smoothie, zabpehely-reggeli vagy joghurt részeként fogyasztjuk őket, mert ha belekeverjük valamibe, az enyhít a kesernyésségén.
6. Vörös áfonya
Fanyar kis bogyós gyümölcs, mely nyaraláskor általában népszerű, ám egészségügyi előnyei miatt érdemes egész évben fogyasztani. Sok más előnye mellett a vörös áfonya növeli a HDL (avagy jó) koleszterin szintjét szervezetünkben, és segít megelőzni a húgyúti fertőzések kialakulását. Tehát mindenképp jól járunk vele!
Nőiesnek is nevezhetnénk ezeket a mutatós piros gyümölcsöket, de hozzá kell tenni: nemcsak a női szívek egészségét őrzik!
Forrás: napidoktor.hu