Új hormont fedeztek fel a dánok
Sok súlyproblémával küzdő embernek talán nem kell majd távol tartania magát az édességtől – adja hírül a Pharma Nord júniusi nemzetközi tájékoztatója. Az orvosi kutatásairól is ismert világhírű dán cég beszámol arról a vizsgálat-sorozatról, mely szerint a most felfedezett új hormon hatással van a cukor iránti vágyra, és megerősíti azt a korábban már igazolt megállapítást, hogy a króm közvetítésével a vércukor egyensúly szabályozható.
A mindennapi élettevékenységhez az embereknek szükségük van cukorra. Ez a kiváló „üzemanyag” az izmok és az idegsejtek működésének éltetője, hozzásegíti a szervezetet ahhoz, hogy fizikailag és mentálisan is jó teljesítményt nyújtsanak. A cukorfogyasztásnak azonban vannak korlátai. A cukor iránti vágy és a napi cukorszükséglet gyakran nincs szinkronban, ami gondot okozhat az egészséges egyensúly fenntartásában. Az University of Copenhagen tudósainak sikerült azonosítania egy olyan hormont, amelynek szerepe van a cukor iránt vágy ellenőrzésében. A hollandok napi átlag cukorfogyasztása 122 gramm, amihez még jönnek a természetes cukrok, úgy mint a gyümölcsökben, levekben található cukrok, így körülbelül napi 200 gramm is összejön, ami jóval meghaladja a napi 50 grammot a nők, és 60 grammot a férfiak esetében. A felnőtt lakosság mindössze 19 %-ka felel meg a nemzetközi ajánlásnak.
A dán kutatók megállapították, hogy a máj által termelt hormon, az FGF21 (fibroblaszt növekedési faktor), ad jelzést az agynak a cukor érzékeléséről. A kutatók úgy vélik, hogy a jövőben lehetséges lesz ellenőrizni az FGF21 koncentrációt a vérben speciális gyógyszerekkel, ami segíteni tud majd abban, hogy az emberek ne fogyasszanak a megengedettnél több cukrot. A túlzott fogyasztás következménye ugyanis a vércukor egyensúlyának a megbomlása. A normális vércukorszint érték (étkezés előtt) körülbelül 3 mmol / l. Az étkezés után, a szint növekszik, jellemzően körülbelül 7 mmol / l. Más szóval, ez teljesen normális, hogy a vér glükóz szintje megemelkedik étkezés után. Az emésztőrendszer alakítja az élelmiszerekben található szénhidrátokat glükózzá, amely a vér közvetítésével jut el a sejtekhez.
A normális vércukor szint fenntartásában, a megfelelő anyagcsere-folyamatokban jelentős szerepe van az esszenciális tápanyagokban található krómnak, ugyanis ez támogatja a normális anyagcserét a makrotápanyagok vonatkozásában is. A kutatók úgy vélik, hogy a szerves króm néhány aminosavval alkotott komplexe segít szabályozni a test vércukorszint egyensúlyát. Képes megelőzni a nagy vércukor ingadozást, és a hiánya vezethet ahhoz, hogy a normál étkezések alkalmával erős késztetéseket érzünk az édes termékek fogyasztására. Ezek elhízáshoz vezethetnek, amelyek viszont jelentős kockázati tényezőt jelentenek a diabéteszhez. A cukorfogyasztás csökkentése ezért is fontos, amihez a korábban már ismert króm, és a most felfedezett FGF21 hormon a megfelelő egyensúlyi folyamatot erősíti, ezzel hozzájárul az egészséges életmódhoz. A természetes táplálékok nem minden esetben tudják biztosítani a mindennapi megfelelő króm mennyiséget, ezért táplálék kiegészítőknek fontos szerepe lehet abban, hogy megfelelő mennyiségű szerves krómhoz jusson a szervezetünk. A tudományos vizsgálatok ajánlása szerint a könnyen beépülő, biológiailag aktív, úgynevezett Bio-Króm glükóz tartalmazza azokat az összetevőket, amelyek a napi táplálékforrásból származó krómot kiegészítheti, és amelyek akár 10-szer jobban felszívódnak a szervezetben, mint számos más szintetizált krómtartalmú étrend-kiegészítő termék.
Forrás: Pharmanord
Hozzászólás