A kurkumát az „Élet fűszerének” is nevezik. A hagyományos indiai gyógyászatban már több mint 5000 éve használják az emésztés serkentésére, láz, fertőzések, ízületi panaszok valamint májbetegségek ellen.
A hetvenes évek óta több tudományos kísérlettel próbálták bizonyítani a benne található kurkumin jótékony tulajdonságait. Többek között az Alzheimer-kór és a rák „ellenszerét” is felfedezni vélték benne, ám az eddigi kutatások még nem hoztak egyértelmű eredményeket. A kínai gyógyászatban is régóta alkalmazzák a vérkeringés javítására, vérzések csillapítására, valamint menstruációs panaszok kezelésére.
A kurkuma kapszula hatásai:
Hatékony gyulladáscsökkentő, különösen a következő betegségek esetében:
– ízületi gyulladás (arthritis)
– csontízületi gyulladás (osteoarthritis)
– reumás jellegű ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis)
– heveny fertőzések.
Eredményesen kezeli a lábfej, a boka, a térd, a csípő, a derék, a hát, a csukló, a könyök és a váll ízületi megbetegedéseit.
A kurkuma fájdalomcsökkentő
A kurkumin erős antioxidáns, leköti az egészséget károsító szabad gyököket. Csökkenti a cigaretta, az alkohol, a környezeti ártalmak és a vegyi anyagok káros hatásait.
Javítja a vérkeringést, gátolja a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkenti az infarktus- és trombózisveszélyt, védi az érrendszert.
Májvédő és epevédő hatással rendelkezik. Vízhajtó, támogatja a vesék munkáját.
Serkenti a zsíranyagcserét, segít megőrizni az ideális testsúlyt.
Blokkolja az ösztrogén és az ösztrogénhez hasonló vegyi anyagok képződését, ezzel gátolva a sejtek sokszorozódását. Elősegíti a sejtdegenerálódás első szakaszában, az úgynevezett rákmegelőző állapotban lévő sejtek pusztulását. Ez úgy történik, hogy a kurkumin ösztönzi az úgynevezett programozott önmegsemmisítő mechanizmusa (apoptózis) megindulását.
Ebben a folyamatban a szervezet képessé válik arra, hogy azonosítsa a ráksejteket, és parancsot adjon nekik önmaguk megsemmisítésére. A programozott sejthalál előidézése egyébként a rákellenes gyógyszerek új nemzedékének kifejlesztéséhez vezethet.
Sokféle tápanyag gyakorol ilyen hatást, így a szelén, az A-vitamin, a zöld tea és a D3-vitamin. Ezek közül azonban kétségtelenül a kurkumin a leghatékonyabb.
Rákbetegeknek az étkezésekkel egy időben napi 2000-4000 mg kurkumin kivonat bevitele ajánlott. 1993-ban tajvani kutatók felfedezték a kurkumin PKC (proteinkináz- C) blokkoló hatását. Ezen hatás a számos egyéb rákellenes hatások egyike.
Több kutató folyamatosan küzd a fűszer sikeréért.
Forrás: orvosikozpont.hu