A legújabb nemesítésű meggy, és cseresznye fajtajelölteket mutatta be a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. az idei cseresznye- és meggytanácskozáson. A gyümölcsök nagy sikert aratnak itthon és külföldön egyaránt, az MKSZN szakértője Chilének is segít az ottani nemesítés megszervezésében.
Hazánkban a cseresznye az egyik legrégebben termesztett gyümölcs. A meggy Észak- Indiától a Balkánig őshonos. A természetgyógyászok úgy tartják, hogy tisztítják a szervezetet, méreganyagokat és folyadékot távolítanak el a szervezetből, enyhe hashajtóhatásuk van, napi 200- 250 g friss cseresznye, vagy meggy elfogyasztása csökkenti a vér húgysavszintjét.
A cseresznye fogyasztása vitamin- (A, B és C) és ásványi anyag (kálium, kalcium, foszfor) tartalma miatt előnyös. Magas rosttartalma elősegíti az emésztést. Piros héja és húsa antociánban gazdag, tehát kiváló antioxidáns. Anyagcserét serkentő hatása révén segíti az ízületekben esetlegesen lerakódott húgykősav eltávolítását, és tisztítja a bőrt.
A meggy vitamin- és ásványi anyag összetétele hasonló a cseresznyééhez, azonban majdnem tízszer annyi A-vitamint és jóval több szerves savat tartalmaz. A meggy B-vitamin gazdagsága is említésre méltó. Elősegíti az emésztést, a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását. Serkentőleg hat idegeink működésére. Ásványi anyagai közül kiemelendő vas-, kalcium-, kálium- és magnéziumtartalma. Szerves savai segítenek az erek tisztításában, serkentik a veseműködést, az anyagcserét, és elősegítik a vitaminok felszívódását, de kitűnő vízhajtó is. A-vitamin tartalmánál fogva megtisztítja légzőszerveink nyálkahártyáját, erősíti szervezetünk természetes védekező rendszerét. A- és C-vitamin, valamint antocián- és bioflavontartalma kiváló antioxidánssá teszi a meggyet. A meggyszárból fogyasztó hatású teát készítenek, amelynek a szívműködésre, a szívizmokra és a vérnyomásra gyakorolt jótékony hatását egy magyar tudós fedezte fel
Minden eddiginél nagyobb népszerűségben zajlott az idei cseresznye- és meggytanácskozással összekötött fajtabemutató az érdi Elvira Majorban. A konferencián Apostol János, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) szakértője beszámolt a hazai cseresznye és meggynemesítés legújabb eredményeiről. Előadásban tíz új fajtaelismerésre váró gyümölcsöt ismertetett, amiket a jövőben az MKSZN hozhat forgalomba a hazai és külföldi piacokon. A szakértő hazai munkája mellett hét éve segédkezik a chilei cseresznyenemesítés szervezésében, az ottani keresztezési tervek összeállításában. A dél-amerikai klímában a magyar nemesítésű Alex fajta a legsikeresebb, míg itthon a Magda lett az új favorit, amely zamatos, a leghamarabb érik, és nem reped.
Forrás: MKSZN
Hozzászólás