A házi gyümölcsfagylaltot rengeteg változatban készítheted, mindössze a képzeleted szabhat határt a variációknak és persze a mennyiségnek.
Tavasz végén, nyár elején csak úgy ömlenek ránk a finomabbnál finomabb gyümölcsök. Az eperfagyi talán a legismertebb és legnépszerűbb hűsítő édesség, friss gyümölcsből készítve pedig egyenesen mennyei. Fél kilogramm eper, húsz deka porcukor, 2 tojásfehérje és egy csipet só kell a házi eperfagyihoz.
Az epreket alaposan mosd és pucold meg, majd egy villával törd össze a gyümölcsöket. A tojásfehérjét verd habbá és közben fokozatosan adagold hozzá az eperpépet, a porcukrot és a csipet sót. Addig kell verni, amíg egy gyönyörű, kemény masszát nem kapsz. Ezt töltsd a fagylaltgépbe és tűkön ülve várd a legkrémesebb eperfagylaltot, amit valaha ettél.
Többféle gyümölcsöt is párosíthatsz, de ügylej arra, hogy ezek puhák legyenek. A földieper, málna és sárgabarack például remek párosítás. Mosd és tisztítsd meg alaposan a gyümölcsöket, majd egy botmixerrel pürésítsd. Két deci tejszínt verj habbá, majd adj hozzá 50 deka simára kevert mascarponét (nyers, olasz lágysajt) és dolgozd őket össze. Ebbe kerül a gyümölcspüré-mix, fél citrom vagy lime kicsavart leve és egy vanília kikapart belseje (a vaníliaaroma is megteszi).
A masszát öntsd fagylaltgépbe, amely állandó keverés mellett isteni gyümölcsfagylaltot készít majd neked. Ha tejmentes hűsítő édességre vágysz, akkor készíts sorbetet. Kétharmad rész cukrot keverj el egy rész forró vízben, majd hűtsd le. A gyümölcsöket pürésítsd, majd keverd össze a cukros sziruppal. Egy órára tedd mélyhűtőbe, majd ezt követően botmixerrel „kásásítsd”.
Forrás: napiotthon.hu