A Stanford Egyetem professzorai arra vállalkoztak, hogy összeállítsák a világ öt legegészségesebb táplálékának listáját.
Az élen kizárólag zöldségek, és gyümölcsök szerepelnek, ami nem meglepő, tekintve, hogy ezek tartalmazzák a legtöbb vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst.
1. Fahéj:
A fahéj segít kordában tartani a vércukorszintet, napi egy gramm jelentősen javítja a kettes típusú cukorbetegek állapotát, ráadásul a káros koleszterinszintjét is csökkenti.
Hogyan együk?
Őrölve kapható, nem kell vele mást tenni, mint rászórni a reggeli müzlire, vagy belekeverni a délutáni kávéba.
2. Cékla:
Alkotóelemei csökkentik a vér homocisztein szintjét, amely az érfalak meszesedését okozza. Természetes színezőanyaga pedig csökkenti a rák kialakulásának esélyét. Gyökere és levele egyaránt fogyasztható.
Hogyan együk?
Gumóját, amelyből általában céklasalátát főzünk, inkább nyersen lereszelve, olívaolajjal, citrom levével ízesítve együk.
3. Aszalt szilva:
Segíti az emésztést, ráadásul fontos antioxidáns, megköti a rákos daganatot okozó szabadgyököket.
4. Gránátalma:
A Közel-Keleten már régóta gyümölcs hatóanyaga jelentősen csökkenti a vérnyomást, és fokozza a véráramlást a szívben.
Hogyan igyuk?
Százszázalékos formában, levét kipréselve, esetleg rosttal együtt.
Ne hígítsuk, ne cukrozzuk.
5. Mángold:
Ennek a kínai kelhez hasonlító növénynek a hatóanyagai, a karotinoidok, megvédik a szem retináját az öregedés hatásaitól, míg a beépülő pigmentanyagok megszűrik a káros sugarakat.
Hogyan együk?
Vágjuk csíkokra a leveleket, majd olívaolajon pirítsuk 5-7 percig.