Az Országházban hirdették ki: 2014-ben a Nándori Cukrászda “Csokis kaland”-ja nyerte Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány indított el a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szakmai partnerségével.
A “Csokis kaland” harmóniáját a könnyű csokoládéhab alapozza meg, amelyet a magyar meggyből készült öntet finoman ellenpontoz. Ezt egészíti ki a hazai dió és a mandula, a vékony marcipánréteg pedig eleganciát kölcsönöz a tortának, mely nem csupán a cukorbetegek választása lehet, hanem mindazoké, akik az ízek élvezete mellett tudatosan figyelnek az összetevőkre. Nincs benne hozzáadott cukor és fehér liszt, egy szelet 254 kalóriát (kcal) és 10,6 g szénhidrátot tartalmaz. Ez utóbbi kevesebb mint fele egy hagyományos csokoládétorta értékének. A számítást a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége készítette, a kész torta elemzését a Wessling Hungary Kft. független élelmiszer vizsgáló laboratórium végezte.
Nándori László, a Nándori Cukrászda aranykoszorús cukrászmestere elmondta, hogy olyan süteményt szerettek volna készíteni, amely az ünnepi asztalon is megállja a helyét. A “Csokis kaland” receptje elérhető lesz az Egy Csepp Figyelem Alapítvány honlapján. A tortát árusító cukrászdák listája pedig a verseny weblapján: http://www.
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által 2012 óta évente megszervezett “Magyarország Cukormentes Tortája” versenyen a cél nem egy létező recept cukormentes verziójának elkészítése. A zsűri a megfelelő alapanyagok használata, valamint az alacsony szénhidrát- és kalóriatartalom mellett azt is elvárta a pályázóktól, hogy olyan új édességet alkossanak meg, amely tükrözi a magyar ízvilágot, és innovatív is.
Még lehet jelentkezni a háziasszonyok, gasztro bloggerek, nem ipartestületi cukrászok számára kiírt Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyre, amelyen a legfinomabb és a legegészségesebb “otthon” készült tortáit díjazza az Egy Csepp Figyelem Alapítvány. A kihívás ugyanaz mint az ipartestületi mestereké volt: fehér liszt és hozzáadott cukor nélküli, kalória- és szénhidrátszegény torta készítése, mely egy cukorbeteg étrendbe is nyugodtan beilleszthető. A háziverseny kiírása és a részletek megtalálhatók az alapítvány Facebook oldalán és honlapján! Az édességet először 2014. augusztus 19-én és 20-án, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg a nagyközönség. (Forrás: E.Cs.F.Alapítvány, információ: orvosihirek.hu)