A szőlő két alapvető összetevője úgy támadja meg a rákos sejteket, hogy közben megkíméli az egészséges sejteket.
A Colorado Állami Egyetem kutatói megfejtették a titkát, hogy a bor- és szőlőfogyasztás hogyan fejti ki hatását a vastagbélrák ellen. A szőlő két alapvető összetevője úgy támadja meg a rákos sejteket, hogy közben megkíméli az egészséges sejteket.
A tudósok azt már korábban is felismerték, hogy a szőlő héjában található resveratrol, illetve a szőlőmag-kivonat összetevői képesek meggátolni a rákos sejtek burjánzását, de a mostani tanulmány megállapította, hogy ez a két összetevő hogyan tudja közösen, együttműködve kifejteni a rákmegelőző hatást.
„A két összetevő megfelelő aránya egy olyan gént kapcsol be, amely a rákos sejteket saját maguk elpusztítására programozza be” – mondta Jairam Vanamala, a Colorado Egyetem docense.
Az összetevők megfelelő arányú kombinációja az egészséges sejtekre semmilyen hatással nincs, kizárólag a rákos sejteket öli meg.
Az összetevők külön-külön sokkal kevésbe hatékonyak, mintha együtt fejtenék ki hatásukat a rákos sejtekre, tette hozzá Vanamala.
Ezeket az összetevőket a meghatározott dózisban pektinnel bevonva, célzottan lehet eljuttatni a vastagbélbe, ugyanis a pektin nem bomlik le a gyomor felső részében, így csak a vastagbélbe érve fejti ki hatását.