Medical News Hungary

Mi köze a D-vitaminnak az időskori hátfájáshoz?

D-vitaminNem kevés embert gyötör nap mint nap a hátfájás, ám időskorban a problémának köze lehet a D-vitamin hiányhoz is.

Bár manapság a fiatalokat is sokat kínozza a hátfájás, az idősebb emberek is szenvednek tőle – azok körében pedig különösen gyakori, akiknek alacsony a D-vitamin szintje. De valóban lehet összefüggés a kettő között? A kutatók erre keresték a választ.

Mit is kell tudni a D-vitaminról?

Alapvetően olyan dolog, amelyet testünk magától előállít. Amikor a nap sugarai elérik bőrünket, szervezetünk D-vitamint termel. A D-vitamin kiemelten fontos csontjaink-, szívünk egészségéhez, és ezek csak a leglényegesebbek…

A D-vitamin és a hátfájás

Ismert, hogy a D-vitamin alacsony szintje az osteomalacia, vagyis a csontok fokozatos ellágyulásának okozója. Az osteomalacia azonban hátfájáshoz is vezethet. A hölgyek a férfiaknál érzékenyebbek az osteomalaciára (és egyéb csontokkal kapcsolatos problémákra). Kutatók tanulmányaik során a nőknél összefüggést találtak az alacsony szintű D-vitamin és a hátfájás között.

hatfajas

A kutatók 958 embert – valamennyien 65 év felettiek voltak – teszteltek: vérmintáikban a D-vitamin szintjét vizsgálták. Mindannyiukat megkérdezték, tapasztaltak-e fájdalmat bárhol a testükben.

A nők 58 százaléka, a férfiak 27 százaléka érzett fájdalmat teste legalább egyik részén. Azok a hölgyek azonban, akiknek D-vitamin szintje alacsony volt, kétszer akkora gyakorisággal szenvedtek hátfájdalmaktól, mint a normális D-vitamin szinttel bírók. A férfiaknál tapasztalt fájdalmak – a test bármelyik részén – nem voltak a D-vitamin szinthez köthetők.

Szükségünk van kiegészítőkre?

Arra nincs bizonyíték, hogy D-vitamin pótlás hatással lenne a hátfájdalom csökkenésére. A tanulmány csak azt mutatja, hogy az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező hölgyek többször említették a hátfájdalmat, mint gyakori problémát. Nem tudni, hogy a D-vitamin kiegészítők szedése hatékonyan segíthet-e a csontlágyuláson vagy a hátfájáson.

D-vitamin Pharma Nord

Érdemes tudni viszont, hogy számos tanulmány hozta már kapcsolatba a D-vitamin hiányt korhoz köthető egészségügyi problémákkal.

D-vitamin szintünket valójában könnyen emelhetjük. Szükségünk van arra, hogy naponta legalább 15 percen át napfény érje arcunkat és kezünket. Amennyiben nők vagyunk és gyakran szenvedünk hátfájástól, fontoljuk meg az orvosunkkal való konzultációt: szükség lehet a D-vitamin szint tesztelésére.

Pharma-Nord_logo

Megosztás

Éljen Ön is kedvezményeinkkel!

Következő »

Cukorbetegség és a látás – Szembetegségek szűrése

Interjúk

  • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

    7 év ago

    Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

    Bővebben
  • Program a magyar társadalomért

    8 év ago

    NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

    Bővebben
  • További cikkek

    Keresés

    (Program)Ajánló

    További cikkek

    Keresés