A testünket borító bőrfelület egész életünk során ki van téve a nap bőrt károsító hatásának, amelynek látható következménye a ráncosodás, a korai öregedés.
Ennél azonban veszélyesebb következményei is lehetnek a napozásnak: a szabadban végzett tevékenységek, a nem megfelelő ruházat, az árnyékolás hiánya mellett a táplálkozásnak is jelentős szerepe van abban, hogy a napenergiát hogyan dolgozza fel a szervezetünk.
Mostanában az ultraviola sugárzás az oka mindennek, és a hőségriadók fókuszában is ennek a speciális fényhatásnak a súlyos következményeire hívják fel a figyelmet. Miközben azonban valóban óvni kell a testünket a direkt és mértéktelen napozástól, nem szabad elfelejtenünk: az egészségünkhöz és jó közérzetünkhöz nélkülözhetetlen a napsütés.
Mindnyájunknak számolni kell a nap hatásával, akár direkt napozók vagyunk, akár kerüljük a leégést. A közvetlen sugárzási hatások ugyanis előbb-utóbb elérik a szervezetünket, akár szeretnénk azt, akár nem. Így hát a legjobb, ha erre felkészülünk.
Nemcsak külső eszközökkel, hanem a szervezetnek is segíthetünk abban, hogy az egyébként a testünk számára nélkülözhetetlen kémiai folyamatok a lehető legjobban hasznosulhassanak. Amennyiben valaki tehát egyenletes, szép és látványos barnulást szeretne, érdemes olyan ételeket vagy étrend-kiegészítőket fogyasztania, amelyek gazdagok E-vitaminban és béta-karotinban.
Béta-karotinban dús élelmiszer a sárgarépa, és általában a sárga színű gyümölcsök illetve zöldségek, mint például a sütőtök, a mangó vagy a sárgadinnye. A spenót és a brokkoli is gazdag béta-karotin forrás. Ezekben a sárga színanyag ugyanúgy megtalálható, mint a répában, csak nem látszik, mivel a sárgát a zöld színű klorofil teljesen elfedi.
A béta-karotin festékanyaga szabadgyök-megkötő képessége révén közömbösíti az ártó sugarakat, illetve a bőrt barnábbá téve védőpajzsot képez a nap bőrt károsító tulajdonságaival szemben.
A témához kapcsolódó vizsgálatok alapján, Európa egyik jelentős kutató központjában, a dániai Pharma Nord-nál megerősítik: az Omega-3 biológiailag tiszta béta karotin, a bio-karotin az E-vitaminnal kiegészítve, az egyik leghatékonyabb antioxidáns.
Serkenti a természetes pigmentációt, fokozza a barnulási folyamatokat, csökkenti a napallergia tüneteit. A szakértők szerint a nyári időszakban az E-vitamin fogyasztása nélkülözhetetlen, ugyanis ez a zsírban oldódó vitamin képes a legjelentősebb szabadgyököket megkötni, amire a nyári napsugárzásban a szervezetnek szüksége van.
A megfelelő napvédelem nem csak azért fontos, hogy bőrünk szép legyen. Ahhoz, hogy a szervezet a lehető legjobban hasznosíthassa a napsugárzás nélkülözhetetlen energiáját, belső segítségre is szükség van. Erre szolgál a béta-karotin, E-vitaminnal kiegészítve.
Forrás: napidoktor.hu