Medical News Hungary

„(A)mit tehetünk és (A)mit tehetek a rák ellen”

A Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) időszerű jelszavát a Magyar Rákellenes Liga magyarra így fordította: „(A)mit tehetünk és (A)mit tehetek a rák ellen”. A szlogen jegyében érdemes átgondolnunk az egészségügy és az orvosok leendő teendőit. Amit az egészségügy és az orvosok tehetnek: előzzük meg a rákot, ismerjük fel a rákot, gyógyítsuk meg a rákot, segítsük az érintettet a megküzdésben, vezessük vissza a társadalomba a gyógyult beteget. Amit a háziorvos tehet a megelőzésben: legyen éber és gondoljon a rákra (onkológiai éberség), segítse az embereket az egészségük megtartásában, életmód tanácsokkal szorgalmazza az egészséges táplálkozást és mozgósítsa a beteget rendszeres fizikai aktivitásra Mindezekhez alakítson ki bizalmas kapcsolatot a betegeivel.

Ismerjük fel a rákot: szűrővizsgálatokra mozgósítsunk és a figyelmeztető tünetek esetében indítsuk el a kivizsgálást. Gyógyítsuk meg a rákot: az egészségügynek kiemelt feladata megteremteni a kivizsgálás személyi és tárgyi (vizsgálati eszközök) feltételeit, szakszerűen irányítani a betegeket, ha megvan a diagnózis, akkor a szakma szabályai szerint elkezdeni a gyógyítást (a beteg nem várhat, mert a rák sem vár), tartsuk be a berendelési, kontroll időpontokat.

A gyógyító orvostól elvárjuk: legyen empatikus, ne legyen paternalisztikus, engedje a beteget kérdezni, érthető tanácsokat adjon, legyen barátságos. Rehabilitáció: a beteget meg kell tanítani a megmaradt funkciói használatára, meg kell ismertetni más érintettekkel, ha igényli a civil szervezetekkel, így vezessük vissza a társadalomba a gyógyult beteget. Amit még elvárunk az orvosoktól: kövessék az orvostudomány eredményeit, ismerjék a különböző kezelési protokollokat és alkalmazzák is, ha szokatlan tüneteket tapasztalnak, azokat regisztrálják és kérjenek segítséget, fogadják el a törvényben biztosított második orvosi vizsgálat lehetőségét is.

A rákellenes egészségügyi ellátás hazai lehetőségeiről: Magyarországon  európai színvonalú rákdiagnosztika és rákkezelés áll rendelkezésre. Gond van azonban  a kapacitásokkal, a beteg megfelelő irányításával (a nagy értékű diagnosztikus készülékeket nem lehet minden egészségügyi intézetben telepíteni. Ezért a jó kihasználásukhoz a betegeket megfelelően kell irányítanunk, és erről meg kell őket győzni (az orvost és a beteget is). A kapacitás problémáit megoldhatnánk a műszerpark gyorsabb fejlesztésével, a nagy értékű diagnosztikus műszerek 0-24 órás működtetésével és a szakképzett személyzet itthon tartásával. A betegek meggyőzése is fontos kérdés, mindenképp javítandó a kommunikáció a beteg és az orvos között: érthetően, világosan, egyszerűen kell kommunikálni.

Látható hogy a rákbetegek ellátásában az egészségügynek és az orvosoknak komplex együttműködésére van szükség, hogy a meglévő lehetőségeinket jobban és eredményesen kihasználhassuk a rák visszaszorítására, gyógyítására.

Dr. Simon Tamás Emeritus Professzor – Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézet

Megosztás

11.27 – A véradók napja Magyarországon

Következő »

Mi az a székletátültetés?

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 3 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Interjúk

  • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

    7 év ago

    Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

    Bővebben
  • Program a magyar társadalomért

    8 év ago

    NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

    Bővebben
  • További cikkek

    Keresés

    (Program)Ajánló

    További cikkek

    Keresés